از اختتامیه ها و انتصاب های ادبی تا یلدایی متبرک به نام شهدا

برگزاری مراسم اختتامیه جایزه ادبی شهید سلیمانی، اعلام برگزیدگان داستانی جایزه ادبی «یوسف»؛ انتصاب اعضای هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور و خانه کتاب و ادبیات ایران و برگزاری جشن شب یلدا به نام شهدای ایران زمین از جمله عناوین مهمترین رویدادهای حوزه فرهنگ و ادب در این هفته است.

به گزارش ایکنا؛ گذار آخرین هفته آذر و عبور برگه های تقویم از آخرین ماه پاییز تا حسن ختام آن و برگزاری آیین ملی «شب یلدا»، در کنار تعطیلی یک هفته ای پایتخت به سبب برودت هوا و آلودگی شدید؛ فضای متفاوتی برای رویدادهای ادبی و فرهنگی کشورمان با خود به همراه داشت.

روایت گویای مکتب عاشورا با زبان حضرت ام البنین(س)؛ انتصاب اعضای هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور توسط رئیس جمهور؛ معرفی برگزیدگان داستانی جایزه ادبی «یوسف»؛ «مولانا» و «شمس» روحی واحد در دو بدن؛ امضای تفاهم نامه همکاری سازمان اسناد ایران با کتابخانه دولتی روسیه؛ اهمیت بالای صنعت چاپ در ماندگاری آثار علمی؛ اعلام برگزیدگان جایزه شهید سلیمانی بدون کتاب برگزیده فرهنگی؛ گشودن «پرونده ای برای هواپیماربایی» توسط شهردار تهران؛ انتشار فراخوان طرح های پژوهشی نهاد کتابخانه ها؛ انتشار فراخوان چهارمین دوره جشنواره سراسری فرهنگی «بحران»؛ تجلیل از همسران و مادران شهدا در بنیاد ایران شناسی؛ انتخاب و معرفی اعضای هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران؛ بررسی راهکارهای همکاری فرهنگی و علمی ایران و مصر؛ معرفی معاون توسعه مدیریت و منابع کتابخانه ملی؛ برگزاری آیین یلدا با شهدا و برگزاری پویش «کتاب مامان» به مناسبت روز مادر از جمله عناوین مهمترین اخبار طی هفته جاری در حوزه فرهنگ و ادب به شمار می رود.

در ادامه گزیده ای از این رخدادها و رویدادهای خبری ایکنا در هفته جاری ارائه شده است.

روایت گویای مکتب عاشورا با زبان حضرت ام البنین(س)

نشست ادبی «مادر ادب» به مناسبت سالروز رحلت حضرت ام البنین(س) و تکریم مقام مادران و همسران شهدا، 23 آذر؛ با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب کشورهای حوزه ایران فرهنگی به میزبانی گروه بین المللی «هندیران» برگزار شد.

در این نشست سیدمسعود علوی تبار؛ شاعر، کارشناس تاریخ و تمدن ملل اسلامی با بیان آنکه حضرت ام البنین(س) با ندای ولایت پذیری زبان گویای مکتب عاشورا بود خاطرنشان کرد: حضرت ام البنین(س) در فصاحت؛ بلاغت؛ شعر و ادبیات نیز چهره شاخصی بودند و با بهره گیری از این مقوله و همانگونه که اشاره شد در قالب مرثیه و نوحه، زبان گویای مکتب عاشورا شدند؛ از مشهورترین این اشعار، «مرا ام البنین نخوانید» و «ای کسی که عباس(ع) را دیدی» را می توان نام برد که در رثای فرزند دلاورش حضرت عباس بن علی(ع)، و پاسداری از مکتب عاشورا سرودند. اشعاری جانسوز که به گواهی تاریخ حتی افراد قسی القلبی مانند «مروان حکم» را هم به گریه می انداخت.

متن کامل گزارش این نشست و مرور نو سروده های شاعران ایران فرهنگی در این محفل ادبی در اینجا قابل مطالعه و دسترسی است.

انتصاب اعضای هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور

رئیس جمهوری با صدور حکمی 5 عضو هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور را برای مدت چهار سال منصوب کرد.

مسعود پزشکیان؛ رئیس جمهوری کشورمان در اجرای بند (و) ماده (2) قانون تاسیس و نحوه اداره کتابخانه های عمومی کشور مصوب 17 اسفند 1382 مجلس شورای اسلامی و بنا به پیشنهاد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با صدور حکمی 5 عضو هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور را برای مدت چهار سال منصوب کرد.

بر این اساس حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مهدوی راد، محسن اسماعیلی، محسن جوادی، آزاده نظربلند و فریبا افکاری را با صدور احکامی جداگانه از سوی رئیس جمهوری به عنوان اعضای هیئت امنای کتابخانه های عمومی کشور منصوب کرد.

معرفی برگزیدگان جایزه ادبی «یوسف»

مرحله استانی سیزدهمین دوره جشنواره جایزه ادبی «یوسف» در استان تهران برگزار و افراد برگزیده برای رقابت در سطح ملی به دبیرخانه کشوری معرفی شدند.

ناصر پروانی، علی ارسنجانی، شهلا آبنوس و نرگس سبزه میدانی آثار ارسالی را به داوری نشسته و در نهایت هفت اثر در دو بخش داستانک و داستان کوتاه به عنوان آثار برتر و شایسته رقابت در عرصه ملی شناخته شد.

اسامی برگزیدگان بخش های سه گانه رقابتی سیزدهمین دوره جایزه ادبی «یوسف» در استان تهران در اینجا قابل دسترسی است.

«مولانا» و «شمس» روحی واحد در دو بدن

نشست علمی «شمس و مولانا» با حضور جمعی از استادان و مولوی پژوهان کشور و چهره هایی، چون مهدخت معین؛ استاد زبان و ادبیات فارسی و فرزند استاد معین، توفیق سبحانی؛ مولانا پژوه، فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت، سید حسن امین؛ پژوهشگر حکمت اسلامی، اردشیر صالح پور؛ استاد هنر های نمایشی و نادر قشقایی هنرمند مجسمه ساز در تالار اجتماعات شهید مطهری انجمن برگزار شد.

در این نشست میرجلال الدین کزازی چهره ماندگار زبان و ادب فارسی گفت: سخن از دو چهره شگفت آور، خردآشوب و اندیشه خو در پهنه فرهنگ و ادب ایران است. دو هنگامهِ مَرد که در گونه خویش بی مانندند؛ مولانا و شمس تبریزی.

وی با بیان آنکه بار ها از من پرسیده اند که شمس با مولانا چه کرد؛ یا اینکه کدامیک از این دو از دیگری برتر است افزود: چندین سال پیش از آن رو که پیوند ناب میان شمس و مولانا را به روشنی آشکار کنم، از نگاره و انگاره ای بهره جستم که گسترش هم یافت؛ آن، این بود که گفتم که مولانا دریا بود، دریایی پهناور، ژرف و ناپدید، اما آرام و بی هیچ تاب و تپش. شمس با این دریا چه کرد! دریایی که آن را با دریای نمادین و آیینی می سنجیم.

برای مطالعه سخنِ سخنوران در این محفل ادبی به نام دو قله ادب فارسی؛ مولانا جلال الدین محمد بلخی و شمس تبریزی می توانید به اینجا مراجعه کنید.

همکاری سازمان اسناد ایران با کتابخانه دولتی روسیه

همزمان با نشست سران کشورهای عضو بریکس، تفاهم نامه همکاری میان کتابخانه ملی ایران و کتابخانه دولتی روسیه در دیدار رسمی غلامرضا امیرخانی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، و «وادیم دودا»؛ رئیس کتابخانه دولتی روسیه، منعقد شد.

امیرخانی در این نشست امضای تفاهم نامه همکاری گفت: این تفاهم نامه نه تنها روابط فرهنگی و علمی ایران و روسیه را تقویت خواهد کرد، بلکه می تواند الگویی مناسب برای توسعه همکاری ها در سطح جهانی و در چارچوب کشورهای بریکس باشد.

اهمیت بالای صنعت چاپ در ماندگاری آثار علمی

آیین نکوداشت دکتر منصور صفت گل، استاد برجسته تاریخ نگاری ایران، با حضور غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، و جمعی از اندیشمندان و پژوهشگران حوزه تاریخ در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. این مراسم که با رونمایی از جشن نامه دکتر منصور صفت گل همراه بود، فرصتی برای گرامیداشت دستاوردهای علمی برجسته وی در تاریخ نگاری ایران محسوب می شود.

امیرخانی در این مراسم به اهمیت آثار ترجمه ای و تألیفات دکتر منصور صفت گل در حوزه های مختلف تاریخی تاکید کرد و اظهار داشت: تألیفات آقای دکتر صفت گل در زمینه های سندپژوهی، تصحیح متون و نسخ خطی، نه تنها در سطح ملی بلکه در سطح بین المللی نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در این مراسم نکوداشت بر اهمیت چاپ به عنوان ابزاری برای ماندگاری آثار علمی و گسترش دستاوردهای علمی در حوزه تاریخ نگاری و پژوهش های تاریخی کشور تأکید کرد.

اعلام برگزیدگان جایزه «شهید سلیمانی» بدون کتاب برگزیده فرهنگی

سومین جایزه دوسالانه حاج قاسم سلیمانی؛ عصر 25 آذر با اعلام برگزیدگان خود در بخش های مختلف به کار خود پایان داد.

برای مرور و آشنا شدن با برگزیدگان سومین جایزه ادبی دوسالانه حاج قاسم سلیمانی می توانید به اینجا مراجعه کنید.

گشودن «پرونده ای برای هواپیماربایی» توسط شهردار تهران

آیین رونمایی از چاپ دوم کتاب «پرونده ای برای هواپیماربایی» با حضور علیرضا زاکانی؛  شهردار تهران، علیرضا سلیمی؛ مدیر انتشارات سرو، رضا جهانفر؛ نویسنده کتاب و جمعی از پژوهشگران، اهالی فرهنگ و هنر و خانواده های معظم شهدا در مسجد جامع شهرک ولی امر وزارت دفاع برگزار شد.

کتاب «پرونده ای برای هواپیماربایی» ظرفیتی منحصر به فرد در تحلیل و تدقیق با محور تاریخ کشورمان به ویژه جنگ تحمیلی به شمار می رود.

انتشار فراخوان طرح های پژوهشی نهاد کتابخانه ها

معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه های عمومی کشور، هم زمان با فرارسیدن هفته پژوهش، فراخوان ارسال طرح های پژوهشی نهاد کتابخانه های عمومی کشور را منتشر کرد.

«تحلیل رفتار مشتریان کتابخانه های عمومی بر اساس داده های «سامان»»، «تحلیل محتوا و متن کاوی منابع کتابخانه ها و نظرات و مرورها»، «نیازسنجی و تدوین شناسنامه آموزشی برای کارکنان»، «تدوین الگوی مستندسازی دانش مدیران و کارکنان»، «پیمایش ملی نظرات مشتریان کتابخانه های عمومی درباره منابع غیرداستانی» و «هوشمندسازی جستجوی منابع کتابخانه های عمومی» محورهای این فراخوان هستند.

پژوهشگران می توانند پیشنهاده های خود را تا تاریخ 30 دی در سامانه مدیریت طرح های پژوهشی نهاد کتابخانه های عمومی کشور به نشانی rpm.iranpl.ir ارسال کنند.

انتشار فراخوان چهارمین دوره جشنواره سراسری فرهنگی «بحران»

سازمان پیشگیری و مدیریت بحران و دفتر طنز حوزه هنری، چهارمین دوره جشنواره سراسری فرهنگی، هنری بحران را برگزار می کنند.

زلزله؛ سیل؛ بیماری های همه گیر؛ بازتوانی؛ طوفان؛ ایمنی و  مدیریت بحران به عنوان محورهای جشنواره از سوی دبیرخانه این رویداد اعلام شده است.

شعر طنز؛ داستان کوتاه؛ کاریکاتور و کارتون؛ عکس؛ پوستر و گرافیک به عنوان بخش های اقماری این رویداد فرهنگی و هنری اعلام شده است.

علاقه مندان برای شرکت دراین رویداد رقابتی و جهت آشنایی با مقررات و نحوه شرکت در این جشنواره می توانند به اینجا مراجعه کنند.

تجلیل از همسران و مادران شهدا در بنیاد ایران شناسی

به مناسبت فرا رسیدن اولین سالگرد تدفین پیکر پاک شهید گمنام در بنیاد ایران شناسی، این مجموعه همزمان با سالروز وفات حضرت ام البنین(س) مراسم تکریم از 60 همسر و مادر شهدای مسلمان و اقلیت های مذهبی کشور را در شامگاه 25 آذر برگزار کرد.

محمدحسین رجبی دوانی، رئیس بنیاد ایران شناسی با بیان گزارش مختصری از روند تشییع و تدفین پیکر پاک شهید گمنام در سال 1402 افزود: وظیفه بنیاد ایران شناسی شناساندن عظمت های ایران و افتخارات آن در سطح ملی و بین المللی است و به همین علت میزبان پیکر پاک شهیدی از این آب و خاک است زیرا ایران پهناور بقای خود را مدیون خون پاک شهیدان می داند و این افتخار نصیب ما شد که امسال اولین سالگرد تدفین این پیکر پاک را برگزار می کنیم و در این مدت برکات فراوانی از حضور این شهید عزیز برای ما حاصل شده است.

مشروح مراسم تجلیل و تکریم از مادران و همسران شهدا به میزبانی بنیاد ایران شناسی در اینجا قابل رصد و مطالعه است.

انتخاب و معرفی اعضای هیئت امنای خانه کتاب و ادبیات ایران

سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور احکامی جداگانه، محسن جوادی، احمد مسجدجامعی، محسن چینی فروشان، محمدعلی مهدوی راد، علی اکبر اشعری، محسن مومنی شریف، محمدرضا محمدخانی، علی محمد مودب، ابراهیم حیدری، لادن حیدری و آزاده نظربلند را به عنوان اعضای جدید هیئت امنای موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران منصوب کرد.

بررسی راهکارهای همکاری فرهنگی و علمی ایران و مصر

غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و «اسامه طلعت»؛ رئیس کتابخانه و آرشیو ملی مصر، در حاشیه اجلاس بریکس با هدف بررسی راهکارهای تقویت همکاری های فرهنگی و علمی دیدار و بر اهمیت گسترش همکاری های دوجانبه و برنامه ریزی برای تعاملات آینده تأکید کردند.

امیرخانی با اشاره به اهمیت منابع تاریخی و نسخ خطی مصر گفت: کتابخانه و آرشیو ملی مصر با مجموعه ای غنی از میراث فرهنگی و علمی، زمینه های ارزشمندی برای همکاری های تحقیقاتی و علمی گسترده میان دو کشور فراهم می آورد.

«اسامه طلعت» نیز با ابراز علاقه به فرهنگ ایرانی و زبان فارسی، تمایل خود را برای گسترش همکاری های فرهنگی و علمی میان دو کشور اعلام کرد و گفت: فرهنگ ایرانی و زبان فارسی برای من جذابیت خاصی دارد. بخش قابل توجهی از تحصیلاتم را به یادگیری زبان فارسی اختصاص داده ام و علاقه مندم در آینده همکاری های فرهنگی و علمی بیشتری با ایران داشته باشیم.

معرفی معاون توسعه مدیریت و منابع کتابخانه ملی

مراسم تودیع و معارفه معاونت توسعه مدیریت و منابع کتابخانه ملی، با حضور غلامرضا امیرخانی؛ رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، معاونین و مدیران ارشد، 28 آذر در تالار سخن حوزه ریاست این سازمان برگزار و بابک گراوند به عنوان سرپرست جدید معاونت توسعه مدیریت و منابع معرفی شد.

برگزاری آیین یلدا با شهدا

آیین یلدا با شهدا با حضور 110 خانواده معظم شهدای مدافع حرم، 28 آذر در سالن همایش های خلیج فارس موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس برگزار شد.

زهراسادات خلیلی، دبیر آیین یلدای شهدایی در خصوص اهداف برگزاری این مراسم گفت: ایده برگزاری این برنامه از سال 98 زده شد و نیاز دیدیم که فرزندان خانواده معظم شهدا در برنامه های شاد و مفرح حضور داشته باشند.

دبیر آیین یلدای شهدایی خاطرنشان کرد: شهدا همیشه زنده هستند و امیدواریم همه ما را شفاعت کنند.

این مراسم با حضور 110 خانواده شهدا از جمله خانواده شهیدان عجمیان، علی وردی، رضوان، کلباسی، قربانخانی و جمعی از خانواده معظم شهدای مدافع حرم و امنیت برگزار شد.

برگزاری پویش «کتاب مامان» به مناسبت روز مادر

به مناسبت فرارسیدن سالروز ولادت حضرت فاطمه(س) و گرامیداشت مقام مادر، پویش «کتاب مامان» توسط سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، باغ کتاب، اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، مؤسسه رسانه ای شیرازه، برنامه های کاربردی فراکتاب و کتابراه و تعدادی از ناشران و توزیع کنندگان کتاب از 29 آذر تا 2 دی برگزار می شود.

در این پویش امکانی برای خرید کتاب با تخفیف فراهم شده تا علاقه مندان برای اهدای کتاب به مادران خود از تخفیف بهره مند شوند. کتاب های پویش «کتاب مامان» به صورت حضوری در باغ کتاب تهران و فرهنگسراهای شهر تهران عرضه می شود و سایت ketabiq.com و نرم افزارهای کاربردی فراکتاب با تخفیف 70 درصد و کتابراه محمل عرضه کتاب های این پویش در فضای مجازی هستند.

تازه های کتاب

یکی دیگر از اتفاقات ثابت و همیشگی رویدادهای خبری حوزه فرهنگ و ادب طی هر هفته، تازه های نشر و کتاب هایی است که توسط ناشران مختلف بعد از پشت سر گذاشتن مسیر پُر پیچ و خم نشر راه خود را به پیشخوان کتابفروشی های باز کردند.

در ادامه به معرفی اسامی برخی از این آثار تازه منتشر شده با محوریت دین، دفاع مقدس و مقاومت می پردازیم.

هم زمان با سالروز وفات زنده نام آیت الله تألهی (26 آذر)، کتاب «محرم راز» نوشته حسین ایزدی با روایت مکنونات عرفانی این روحانی شیعه توسط انتشارات شهید کاظمی به چاپ رسید.

انتشارات مروارید کتاب «از ستیز تا ستایش» به تالیف نیما ظاهری را با محور روایت تاریخی هزار ساله از فرخی سیستانی تا شفیعی کدکنی را پیرامون روایت شاعرانه از ستیر تا ستایش را منتشر کرد.

کتاب «حمام بالکان» اثر «ولادیسلاو بایاک» به تازگی با ترجمه یوسف سهرابی از سوی انتشارات امیرکبیر راهی بازار نشر شده است. این کتاب شامل یک رمان و چند داستان کوتاه است.

رمان «صخره مقدس» با موضوع عملیات طوفان الأقصی به قلم محدثه اصلانی توسط انتشارات کتاب جمکران منتشر و راهی بازار نشر شد.

کتاب «مربی گری، از مبانی تا میدان» نوشته مرتضی مروی توسط انتشارات به نشر (آستان قدس رضوی) منتشر و راهی بازار نشر شد.

گزارش از امین خرمی

انتهای پیام

نظرات

captcha